Várunk minden képalkotás iránt elkötelezett érdeklődőt, korábbi képzettségtől függetlenül!

A Szellemkép Alapítvány fennállása óta délutáni tandrendű iskolai oktatás mellett minden évben nyári tábort is szervez. Ez az egy hetes esemény alkalom arra, hogy távol a hétköznapi kötöttségektől koncentrált figyelemmel dolgozhassanak és fejlődhessenek a résztvevők: kezdők és profik, egykori és jelenlegi hallgatóink és azok is, akik az évközi iskolai munkába nem tudnak bekapcsolódni.

Itt alkalom nyílik megismerni az iskola tanárait, munkamódszereit, szemléletmódját. A táborban eltölthető szakmai órák száma meghaladja az iskola egy félévnyi idejét.

Mindenki szabadon választott technikával dolgozhat. A helyszínen analóg és digitális labort rendezünk be. Azok számára akik a digitális eszközök mellett ki szeretné próbálni a fekete-fehér analóg filmes technikát minden délután előhívjuk a filmeket, így még aznap készíthető kontakt másolat és nézőkép, a digitális technikát használók számára pedig biztosítjuk azokat a felszereléseket (fotó-nyomtató, filmszkenner, projektor, számítógép, stb.), amelyekkel szintén megjeleníthetőek a munkák, így van mód folyamatos közös és egyéni konzultációra, képelemzésre.

A részvételi díj a tandíjon kívül, az eszközök (kamera, vágóasztal, lámpák, állványok, vetítők) használatát, fotószakon a negatív filmek hívását, laborhasználatot, fotópapírok, vegyszerek költségeit is tartalmazza.

A táborban folyamatos előadások, filmvetítések, csoportos és egyéni konzultációk, labor és utómunka diszpozíció, adja a napirendet. Az utolsó este zárókonzultációt tartunk, melyben összefoglalásra kerül az egész heti munkafolyamat eredménye. Ennek megfelelően sor kerül egyéni portfóliók összeállítására, slideshow bemutatók elkészítésére, a megkezdett munkát pedig az iskola évközi óráin lehet folytatni.

A válogatott anyagokból a későbbiekben csoportos kiállításra és további publikációs lehetőségekre is mód adódhat.

Idei táborunkról bővebben: 

Táborunk szakirányai
Kezdő digitális szak

Az iskola szellemiségén keresztül szűrve ismerkednek az út elején járók az alapvető technikai és formanyelvi eszközökkel, alapfogalmakkal, intenzív gyakorlattal, kreatív feladatokkal, folyamatos konzultációval, képelemzéssel. A résztvevők megismerkedhetnek a digitális fényképezőgépek felépítésével, típusaival (compact, bridge, tükörreflexes). kezelőszervek, jelölések, ikonok, piktogramok jelentéseivel, a digitális eszközök használatakor felmerülő számítástechnikai alapfogalmakkal (bit, byte, pixel, file, stb) Képformátumok:- bitmap,(bmp) – grayscale – RGB – CMYK. Fájlformátumok/ tömörítés: – RAW – JPG – TIFF. Gyakorlati lehetőségek és korlátok kompakt és tükörreflexes, cserélhető optikás, digitális fényképezőgépek használatakor. A digitális fényképekkel kapcsolatos utómunka (archiválás, nyomtatás, mentés,) és a hozzájuk kapcsolódó alapfogalmak. Képek előkészítése nyomtatásra, levilágításra, nyomdai feldolgozásra. Photoshop alapok. Átméretezés, fekete-fehér konvertálás, stb.

Kreatív fotográfiai alapgyakorlatok

Komolyabb érdeklődésű kezdőknek az alapok elsajátítására, hogy biztonságosan mozogjanak az analóg és digitális technikák világában. Haladóknak egy biztos ízlés és alkotói szemlélet formálására, portfólió bővítésére.
A hallgatók ebben a szekcióban a digitális szekcióban már ismertetetteken túl megtanulják a képi gondolkozáshoz szükséges egyéb ismereteket és azok gyakorlati alkalmazásán keresztül annak önkifejező lehetőségeit. Az alkotói fotográfia szabadsága egy kreatív inspiratív helyzetet teremt a mesterek segítségével, ahová aki egyszer eljutott, egyre gyakrabban szeretne visszatérni, függetlenül attól, hogy a teremtés varázsa egy titkos kis belső szigetet őriz meg a számára, vagy az itt tanultak alkalmazásával a megélhetés felé fordul. A szekcióban folyó munka a kreatív feladatokkal, folyamatos konzultációval, képelemzéssel és együttgondolkodással gyakorlatilag nem szól többről, és ugyanakkor tétje nem kisebb, mint hogy, a lélek a szellem és a forma összérjen , a hétköznapokból a kép ünnepe legyen egy olyan folyamat által, ahol a mindennapok tárgyai és jelenségei a képelemek tudatos rendezése során a fények, felületek, átvitt jelentések, és a megélt tudás megteremtse mindenki számára a saját fotográfiát.

Megrendezett és kreatív akció fotó

Csapatjátékosoknak, akik ötvöznék a kreatív stúdió használatot és a koncepcióra és ötletekre kitalált munkát, mely körülményeiben talán legjobban egy filmforgatásra emlékeztet. A kreatív akciófotó megadja az jellemzően magányos műfajként megismert intim fotográfiai viszonyban levő alkotó számára a csapatban alkotás örömét. Mozgásban vagyunk, a nap bármely szakában, de a világítás varázsa főleg éjszaka indít be. Legyen az improvizáció, vagy közösen összerakott ötlet. Ha azt mondják a fotó magányos műfaj…. akkor próbáld ki ezt. Igazi csapat-játék… ahol az a buli, hogy fotózol és nem a fotózás után kell bulizni, hanem közben lehet…együtt… Fotóeufória…

Portréfotó

A kurzuson egyrészt egy remek átfedés és izgalmas határterület próbálható ki ami a portré és autonóm riport környékén található, de igazán bizonyos szempontból éles határokkal nem szétválasztható, másrészt a stúdió felszerelés és stúdiófotós elképzelések is kipróbálhatók, ugyanakkor akár mindkettő ötvözésére is lehetőség kínálkozik a változatos helyszíneken felállított virtuális-imrovizatív műtermekben.

Autonóm riport

Az egyik legizgalmasabb fotográfiai műfajjal is van mód elmélyülten foglalkozni a táborban. Témák – az alkalmazott és az alkotói fotó különbségei és párhuzamai. Street fotó – riport fotó- és az autonóm riport összehasonlítása, átjárhatóságai. Az általában ismert dokumentalista műfajokhoz képest az autonóm riport engedi meg a legnagyobb alkotó szabadságot, mozgásteret a kreatív önkifejezésre. Hogy hogyan, erről szól ez a kurzus. Folyamatos egyéni és csoportos konzultációval, képelemzésekkel. Az autonóm riportban a vizsgálat tárgya az ember a maga természetes működésmódjában, szuverenitásában. Az alkotói vállalás azonban nem ennek a realitásnak a tiszta megmutatása, hanem újraértelmezése. Mégsem külső rendezője alanyainak a fotós, hanem saját személyének enged teret, így válik láthatatlanul is egyenértékű szereplőjévé a képnek.