Várunk minden képalkotás iránt elkötelezett érdeklődőt, korábbi képzettségtől függetlenül!

Idén újra megrendezésre kerül fotós alkotótáborunk július 8-11-ig, ahol képekkel kelünk, fekszünk és a képekkel álmodunk. Ez alkalommal egy 4 napos (3 éjszakás) eseményt szervezünk, ami remek alkalom arra, hogy távol a hétköznapi kötöttségektől koncentrált figyelemmel dolgozhassanak és fejlődhessenek a résztvevők: kezdők és haladók, egykori és jelenlegi hallgatóink és azok is, akik az évközi iskolai munkába nem tudnak bekapcsolódni.

Itt alkalom nyílik megismerni az iskola tanárait, munkamódszereit, szemléletmódját. A táborban eltölthető szakmai órák száma meghaladja az iskola egy félévnyi idejét.

A folyamatos tematikus feladatok, egyéni és csoportos konzultációk és képelemzések mellett fotótörténeti és művészettörténeti előadások, filmklub, fotográfiai bemutatók és világításgyakorlat adják a tábor szakmai alapját. A fotográfia számunkra a fontos technikai alapok mellett elsősorban az önkifejezésről, az örömszerzésről, az önismeretről, a személyiségfejlődésről és az önmagunkkal és a világgal való kapcsolatunk felfedezéséről szól.

A táborban folyamatos előadások, filmvetítések, csoportos és egyéni konzultációk, labor és utómunka diszpozíció, adja a napirendet. Az utolsó este zárókonzultációt tartunk, melyben összefoglalásra kerül az egész heti munkafolyamat eredménye. Ennek megfelelően sor kerül egyéni portfóliók összeállítására, slideshow bemutatók elkészítésére, a megkezdett munkát pedig az iskola évközi óráin lehet folytatni.

Az idei év helyszíne Verőce. A szállás a Fehér Hattyú Kult-Kikötő Fogadó, melynek saját Duna-parti szakasza is van, így lesz lehetőség strandolni is!

Költségek
Tandíj: 72.000 Ft
Részvételi díj: 58.000 Ft
A részvételi díj tartalmazza a szállást 3 éjszakára és napi 3 étkezést, ezen felül pedig az eszközök (lámpák, állványok, vetítők) használatát is. 

Jelentkezni az alábbi kérdőív kitöltésével lehetséges:
https://docs.google.com/forms/d/12rfs4N-zLsjMOx3-J0A9O_1ma77rVj-DqU-cwAwVDSY/

Jelentkezésedet a tandíj befizetésével véglegesítheted, melynek részleteiről a kérdőív kitöltését követően e-mailben tájékoztatunk.
A részvételi díjat helyben, készpénzben tudod majd kifizetni a tábor első napján.

 

A kurzusokról

A tábort vezető tanárok:

Fuchs Lehel fotográfus, operatőr, festő, az iskola művészeti vezetője
bevezetés az alkotói fotográfiába, kreatív fotográfiai gyakorlatok

Balázs Zsolt fotográfus (idei sajtófotó díjas)
autonóm riport, streetfotó

Digitális alapok

Az iskola szellemiségén keresztül szűrve ismerkednek az út elején járók az alapvető technikai és formanyelvi eszközökkel, alapfogalmakkal, intenzív gyakorlattal, kreatív feladatokkal, folyamatos konzultációval, képelemzéssel. A résztvevők megismerkedhetnek a digitális fényképezőgépek felépítésével, típusaival (compact, bridge, tükörreflexes). kezelőszervek, jelölések, ikonok, piktogramok jelentéseivel, a digitális eszközök használatakor felmerülő számítástechnikai alapfogalmakkal (bit, byte, pixel, file, stb) Képformátumok:- bitmap,(bmp) – grayscale – RGB – CMYK. Fájlformátumok/ tömörítés: – RAW – JPG – TIFF. Gyakorlati lehetőségek és korlátok kompakt és tükörreflexes, cserélhető optikás, digitális fényképezőgépek használatakor. A digitális fényképekkel kapcsolatos utómunka (archiválás, nyomtatás, mentés,) és a hozzájuk kapcsolódó alapfogalmak. Képek előkészítése nyomtatásra, levilágításra, nyomdai feldolgozásra. Photoshop alapok. Átméretezés, fekete-fehér konvertálás, stb.

Kreatív fotográfiai alapgyakorlatok

Komolyabb érdeklődésű kezdőknek az alapok elsajátítására, hogy biztonságosan mozogjanak az analóg és digitális technikák világában. Haladóknak egy biztos ízlés és alkotói szemlélet formálására, portfólió bővítésére.
A hallgatók ebben a szekcióban a digitális szekcióban már ismertetetteken túl megtanulják a képi gondolkozáshoz szükséges egyéb ismereteket és azok gyakorlati alkalmazásán keresztül annak önkifejező lehetőségeit. Az alkotói fotográfia szabadsága egy kreatív inspiratív helyzetet teremt a mesterek segítségével, ahová aki egyszer eljutott, egyre gyakrabban szeretne visszatérni, függetlenül attól, hogy a teremtés varázsa egy titkos kis belső szigetet őriz meg a számára, vagy az itt tanultak alkalmazásával a megélhetés felé fordul. A szekcióban folyó munka a kreatív feladatokkal, folyamatos konzultációval, képelemzéssel és együttgondolkodással gyakorlatilag nem szól többről, és ugyanakkor tétje nem kisebb, mint hogy, a lélek a szellem és a forma összérjen , a hétköznapokból a kép ünnepe legyen egy olyan folyamat által, ahol a mindennapok tárgyai és jelenségei a képelemek tudatos rendezése során a fények, felületek, átvitt jelentések, és a megélt tudás megteremtse mindenki számára a saját fotográfiát.

Autonóm riport

Az egyik legizgalmasabb fotográfiai műfajjal is van mód elmélyülten foglalkozni a táborban. Témák – az alkalmazott és az alkotói fotó különbségei és párhuzamai. Street fotó – riport fotó- és az autonóm riport összehasonlítása, átjárhatóságai. Az általában ismert dokumentalista műfajokhoz képest az autonóm riport engedi meg a legnagyobb alkotó szabadságot, mozgásteret a kreatív önkifejezésre. Hogy hogyan, erről szól ez a kurzus. Folyamatos egyéni és csoportos konzultációval, képelemzésekkel. Az autonóm riportban a vizsgálat tárgya az ember a maga természetes működésmódjában, szuverenitásában. Az alkotói vállalás azonban nem ennek a realitásnak a tiszta megmutatása, hanem újraértelmezése. Mégsem külső rendezője alanyainak a fotós, hanem saját személyének enged teret, így válik láthatatlanul is egyenértékű szereplőjévé a képnek.